Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion
aaaaa: Kąty rozwarte trapezu mają 1200 i 1500 . Krótsza podstawa i krótsze ramię trapezu mają
jednakową długość równą 5 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
Rozwiąż dwa przypadki.
Proszę o pomoc.
Rozwiązałam przypadek że 5cm to ramię przy kącie rozwartym 120 wyszło mi 10 cm. Nie wiem jak
obliczyć drugi przypadek:(
Błagam pomóżcie
13 wrz 23:11
aaaaa: proszę pomóżcie. oczywiście te kąty to 120 i 150
13 wrz 23:22
Eta:

Czy ten rys. wystarczy?
14 wrz 00:02
Eta:
| | 5+10 | |
x=10 to linia środkowa trapezu s= |
| = 7,5 |
| | 2 | |
14 wrz 00:09
PW: A symbol stopnia wpisać można: Alt 0176 z klawiatury numerycznej przy włączonym NumLock
14 wrz 02:19