Ratujcie
kasia :

Oblicz pole zakreskowanej figury
d= 12
5 maj 19:56
tim: Podpowiem.
5 maj 19:56
tim:

d = 12.
I. Oblicz pole półkola AD.
II. Oblicz pola półkoli AB, BC, CD.
III. Odejmij pole 3 półkoli od pola dużego półkola AD.
5 maj 19:58
kasia: ok już policzyłam i wynik mi wyszedł 92,4. Dobrze?
5 maj 20:04
kasia: ok już policzyłam i wynik mi wyszedł 47,1. Dobrze mi wyszło?
5 maj 20:06
tim: Mi wyszło 48π.
Pokaż swoje obliczenia
5 maj 20:08
kasia: najpierw obliczyłam pole półkola AD
P= πr
2
r= 6
P=π* 6
2
P= 36π= 36* 3,14= 113,04
113,04 : 2= 56,52
I teraz pola półkoli tych małych
12:3= 4
czyli r=2
P= π * 2
2
P=4 π = 12,56
12,56*3=37,68
37,68 :2= 18,84
56,52− 18,84= 37,68
teraz jeszcze inaczej bo zobaczyła błąd
5 maj 20:18
kasia: i jak?
5 maj 20:28
tim: I ja widzę błąd.
πr2 − wzór. Ty liczysz π(1/2 r)2. A to trzeba 1/2 * πr2.
5 maj 20:31
kasia: nie no jak to? Przecież średnica wynosi 12 cm to promień bedzie 6

a w tych pozostałych
śrenica bedzie wynosiła 4 cm to promień 2
5 maj 20:33
tim: Oj, Jezus, nie myślę.
Dobrze rozwiązujesz

. Tylko nie musisz π zaokrąglać...
5 maj 20:34
kasia: dzięki za pomoc
5 maj 20:36
Marycha: Tim dobrze mowił 1/2 pola koła
5 maj 20:37
tim: Tam jest pół koła

P= πr2
r= 6
P=π* 62
P= 36π= 36* 3,14= 113,04
113,04
: 2= 56,52
5 maj 20:45