funkcja kwadratowa
melka: f(x) = −2x2 + bx + 8
g(x) = bx2 − 4
a). wyznacz wszytskie wartości parametru b , dla których funkcja f osiąga najwększą wartość
równą 10
b). dla znalezionych wartości b, rozwiąż nierówność g(x) > 0
c). przyjmij b=3 , a następnie rozwiąż równanie f( x+1 ) = 2 − g( x−1 )
Z GORY DZIEKI ZA POMOC
13 wrz 22:41
dorka:
13 wrz 22:53
dorka: naprawde pomozcie proszeeee
13 wrz 22:56
melka: sama sobie nie dam rady a na jutro to ma byc gotowe
13 wrz 22:57
pigor: ... np. tak :
| | −Δ | | −(b2−4*(−2)*8) | | −b2−64 | |
a) |
| = 10 ⇔ |
| = 10 ⇔ |
| = 10 ⇔ |
| | 4a | | 4*(−2) | | −8 | |
⇔ b
2+64= 80 ⇔ b
2=16 ⇔
b=−4 ∨ b=4 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) g(x)>0 ⇔ −4x
2−4>0 /:(−4) ∨ 4x
2−4>0 /:4 ⇔ x
2+1<0 ∨ x
2−1>0 ⇔
⇔ x∊∅ ∨ |x|>1 ⇔
x<−1 ∨
x>1 ⇔
x∊(−∞;−1)U(1;+∞) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) f( x+1)=2−g(x−1) ⇔ −2(x+1)
2+3(x+1)+8= 2−3(x−1)
2+4 ⇔
⇔ −2x
2−4x−2+3x+3+8= 2−3x
2+6x−3+4 ⇔ −2x
2−x+9= −3x
2+6x+3 ⇔
⇔ x
2−7x+6=0 ⇔
x∊{1,6} . ...
13 wrz 23:06
Mila:
a) f(x) = −2x
2 + bx + 8
Funkcja ma wartość największą w wierzchołku paraboli
| | −b | | −b | | b | |
xw = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −2*2 | | 4 | |
....
b
2=16
b=4 lub b=−4
spr. f(x)=−2x
2+4x+8
x
w =1 i f(1)=10
lub f(x)=−2x
2−4x+8
x
w=−1 i f(−1)=10
13 wrz 23:13
asdf: y = wartość
x = argument
14 wrz 00:21