matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
ela:
Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie że n=1+2+3...+(n−1) oraz Rozwiąż równanie 1+4+7...(1+3n)=176
13 wrz 22:29
Aga1.:
n=1+2+3+...+(n−1), n≥2 i n∊N
+
(1+n−1)
n=
(n−1)
2
Rozwiąż 1+4+7+...+(1+3n)=176/−1 4+7+...+(1+3n)=175 lewa strona równania jest sumą n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a
1
=4, a
n
=1+3n
(4+1+3n)*n
=175, n∊N
+
2
Rozwiąż
14 wrz 10:43