Proszę o wskazówki i sprawdzenie.
Letty: rozwiąż względem x nierówność.:
2log
xa + log
axa + 3log
a2xa > 0
| 2 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| > 0 |
| logax | | logaax | | logaa2x | |
| 2 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| > 0 |
| logax | | 1+ logax | | 2 + logax | |
log
ax = t
| 2 | | 1 | |
| + |
| + U {3}{2 + t} > 0 |
| t | | 1 + t | |
U{6t
2 + 11t + 4} > 0
Δ = 25
√Δ = 5
| | 4 | | 1 | |
t∊(−∞, − |
| )U(− |
| , +∞) |
| | 3 | | 2 | |
co dalej robić ?
13 wrz 22:29
Letty: 
?
13 wrz 22:33
krystek: przejdź na nierówność.
| | −4 | | −1 | |
t< |
| lub t> |
| ( nie spr Twoich obliczeń wcześniejszych obl) |
| | 3 | | 2 | |
13 wrz 22:37
Letty: a więc:
log
ax < log
aa
−43
1. a >1
log
ax < log
aa
−43 ⇒ f. rosn. ⇒ x< a
−43
2.a∊(0,1)
log
ax < log
aa
−43 ⇒ f.malej. x >a
−43
x∊R/{ a
−43}
log
ax < log
aa
−12
1. a>1
log
ax < log
aa
−12 ⇒ f. rosn. ⇒ x >a
−12
2. a∊(0,1)
log
ax < log
aa
−12 ⇒ f.malej. ⇒ x <a
−12
x∊R/{a
−12}
13 wrz 22:48
Letty: i co teraz?
13 wrz 22:49
Bogdan:
| 6t2 + 11t + 2 | | | |
| > 0 ⇒ |
| > 0 |
| t(t + 1)(t + 2) | | t(t + 1)(t + 2) | |
przechodzimy do nierówności równoważnej:
| | 4 | | 1 | |
6t(t + |
| )(t + |
| )(t + 1)(t + 2) > 0 |
| | 3 | | 2 | |
Po rozwiązaniu nierówności otrzymujemy:
| | 4 | | 1 | |
t ∊ (−2, − |
| )∪(−1, − |
| )∪(0, +∞) |
| | 3 | | 2 | |
| | 4 | | 1 | |
czyli : −2 < loga x < − |
| lub −1 < loga x < − |
| lub loga x > 0 |
| | 3 | | 2 | |
oraz x > 0
13 wrz 22:54
Letty: czyli to co zrobiłam jest źle?
13 wrz 23:04
Bogdan:
Tak, to, co zrobiłaś, jest źle. Gdzie zgubiłaś u siebie mianownik? Przecież nierówności
nie przemnaża się przez mianownik, jeśli nie znamy jego znaku.
13 wrz 23:09
Eta:
źle rozwiązałaś nierówność wymierną z "t"
13 wrz 23:09
Bogdan:
Przy rozwiązywaniu tej nierówności trzeba pamiętać o rozpatrzeniu dwóch przypadków:
dla a∊(0, 1) oraz dla a∊(1, +∞)
13 wrz 23:11
Letty: czyli tak:
do tego pierwszego to wyszło mi że x>a−2 suma z x<a−2 i x<a−43 suma z
x>a−43
13 wrz 23:22
Letty: do drugiego:
x>a−1 suma z x<a−1 i x<a−12 suma z x> a−12
do trzeciego x>1 suma z x<1
13 wrz 23:27