czarodziejski logarytm
krzychu: x2 log3 x − 1,5 log x= √10
13 wrz 22:04
Maslanek: x>0
logarytmujemy log
10
| | 1 | |
(2log3x−1,5logx)logx= |
| |
| | 2 | |
Niech t=logx
...
Dalej dasz radę
13 wrz 22:07
krzychu: co rozumiesz przez logarytmujmey tzn. mnozymy przez log10 ? powiedz cos wiecej bo chce
zrozumiec rozwiazac sobie dalej rozwiaze
13 wrz 22:12
krystek: Obydwie strony logarytmujesz
Następnie stosujesz wzór : logxn=nlogx
13 wrz 22:19
Maslanek: Jeśli obie strony są dodatnie, to możemy je zlogarytmować logarytmem o dowolnej podstawie.
Podobnie jak pomnożyć, podzielić, coś dodać lub odjąć, czy nawet spierwiastkować czy podnieść
do kwadratu.
Podobnie z logarytmami.
13 wrz 22:19
krzychu: i w tym momencie dzieki tej wiedzy moge rozwalic kazdy logarytm dzieki wielkie
13 wrz 22:23
Mila: 2t4−1,5t2−0,5=0
t2=z i z≥0
z1=1 lub z2=−1 nie odpowiada zał.
t2=1⇔t=1 lub t =−1
logx=1 lub log x=−1
x=10 lub x=0,1
13 wrz 22:30
Mila: Krzychu, nie wiedziałam tego i napisałam..
13 wrz 22:31
denatlu: ta 2 jest tylko przed log3x czy przed całym 2(log3x−1,5logx)
14 wrz 09:38
Aga1.: tylko przed log3x
14 wrz 09:48