Romb
AmD: łatwe zadanko: oblicz miary kątów rombu wiedząc że symetralna boku rombu zawiera jego wysokość
13 wrz 21:39
zuom: kwadracik?
13 wrz 21:40
ICSP: dwa po 60 oraz dwa po 120
13 wrz 21:41
ICSP: gdzie w kwadracie wysokość ?
13 wrz 21:41
AmD: dziekue. a jak do tego dojść? nie pojmuje
13 wrz 21:43
Eta:
13 wrz 21:48
gość: Krótsza przekątna rombu dzieli go na dwa trójkąty równoboczne. W innych przypadkach masz
trójkąty równoramienne, ale podstawa jest nie tam gdzie by się chciało.
13 wrz 21:49
gość: tzn podstawa tych trójkątów
13 wrz 21:49
ICSP: a − bok
| 1 | |
| a − odcinki na jakie podzieliła wysokość bok na który pada. |
| 2 | |
α − kąt ostry rombu
| | 1 | |
cosα = |
| ⇒ α = 60o. Drugi zatem ma 120o koniec zadania |
| | 2 | |
13 wrz 21:49
Bogdan:
Ja też ICSP jestem ciekaw, jak doszedłeś do podanych przez siebie wyników.
13 wrz 21:50
AmD: dziekuje uprzejmie
13 wrz 21:52
Bogdan:

Ta symetralna boku AB też zawiera wysokość rombu
13 wrz 21:55
zuom: stąd mój tekst o kwadracie

ale chyba w "zawiera" miało jednak chodzić o to, by linie te się pokrywały
13 wrz 21:57
Bogdan:
Brak w zadaniu informacji, że symetralna boku przecina wierzchołek rombu.
13 wrz 21:57
Eta:
13 wrz 21:59
ICSP: widocznie treść jest niedopracowana

Inaczej będzie istniało nieskończenie wiele rombów które będą spełniać warunki zadania
13 wrz 21:59
Bogdan:
Nie można również przyjąć, że ten romb jest kwadratem, bo w treści zadania jest mowa
o symetralnej boku, a nie boków.
Każda symetralna boku rombu zawiera odcinek o długości równej wysokości rombu,
czyli mówiąc skrótowo, zawiera wysokość rombu.
13 wrz 22:01
Eta:
13 wrz 22:02
Eta:
Ta "przytulanka" .... dla
ICSP
13 wrz 22:03
Bogdan:
Każdy romb spełnia warunki zadania.
Zadanie zawiera za mało danych, by można je rozwiązać.
13 wrz 22:03
AmD: tresc z podrecznika dla matematyki dla 2 liceum
13 wrz 22:06
AmD: i mam jeszcze jedno : oblicz szerokosc prostokatnej ramy obrazu wiedzac ze obwod zewnetrzny
ramy jest o 28 cm wiekszy od obwodu wewnetrznego tej ramy
13 wrz 22:07
gość.:

Obw(w) = 2(a+b)
Obw(z) = 2(a+b) + 28 = 2(a+b+14)
to 14 dzielimy na 4 (zielone krawędzie) i daje 3,5
13 wrz 22:22