równanie z wartością bezwzględną
Michaś: Rozwiąż równanie:
|x−1|+|x|=2
Jak się zabrać do tego typu zadań? Mój nauczyciel nie potrafi wyłożyć tematu, więc prosiłby o
rozwiązanie zadania z opisem czynności. Krok po kroku.
13 wrz 21:17
Maslanek: Albo rozpatrujesz 3 przypadki:
x<0
x∊<0,1)
x>1
albo rozwiązujesz graficznie.
13 wrz 21:24
Mila:

x−1≥0⇔x≥1
Rozpatrujesz rownanie
|x−1|+|x|=2 w trzech przedziałach. Wyrażenia maja postać, jak na rysunku.
1) x<0
−x+1−x=2
−2x=1
2)x≥0 i x<1
−x+1+x=2
1=2 sprzeczność brak rozwiązań
3) x≥0
x−1+x=2
2x=3
metoda graficzna
14 wrz 00:20
Mila:
14 wrz 00:24