Algebra liniowa
tadeusz: Mam pytanie co to jest Baza w algebrze ?
Czy przypadkiem Baza = niezależność + rozpiętkość

Kurcze szkoda że dawno to miałęm
13 wrz 21:14
Krzysiek: "+ rozpiętość"
ale tak naprawdę wystarczy jeden warunek aby wektory tworzyły bazę
13 wrz 21:22
tadeusz: ok a powiedz mi jeszcze czy przestrzeń i wymiar to to samo jeżeli nie to mozesz oba zdefiniować
i podać przykład byłbym bardzo wdzięczny.
13 wrz 21:26
13 wrz 21:38
tadeusz: a to jest prawda że jeżeli się nie robi tych zadań to się zapomina czy coś z mózgiem mam nie
tak bo na prawdę kiedyś to umiałem
13 wrz 21:42
tadeusz: kurcze niby dim V = n
n− liczba wektorów w bazie
Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić Wymiar to np 3D 4D prawda? więc powinno to być zależne
od składowych wektora np dla 3d V=[0,1,2], 4d V=[0,1,2,3] itd. czy nie ?
13 wrz 21:45
Krzysiek: np: dimV=3
niech V={(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)}
ale może też być: V={(1,0,0,0),(0,1,0,0),(0,0,0,1)}
13 wrz 21:59