proszę o wskazówki
mania: Dany jest ciąg (an), n ∊ N/{0}, dla którego a1= √2 i an+1 = √2(log2an)
Wykaż że:
dla każdego n∊N an =212n
13 wrz 20:39
mania: pomocy
13 wrz 21:00
Krzysiek: √2=21/2
2(1/2)(log2 an ) =√an (skorzystałem z tego, że: aloga b =b)
zatem: an+1 =√an
a1 =21/2
a2 =2(1/2)2
...
an =2(1/2)n
13 wrz 21:26
mania: i co dalej?
13 wrz 21:33
Krzysiek: a co ma być dalej?
13 wrz 21:42
mania: No to trzeba wykazać..
13 wrz 22:04
mania: No to trzeba wykazać..
13 wrz 22:04
Krzysiek: zauważasz ten wzór, aby go wykazać możesz indukcyjnie
13 wrz 22:09