rozwiązać równanie
kombinator:
13 wrz 20:27
Aga1.: | (n−1)!*n*(n+1) | |
| =110 |
| (n−1)! | |
Skróć i dalej już z górki.
13 wrz 20:32
kombinator: no dalej to prawda łatwo ale czemu (n−1)!*n*(n+1) z (n+1)! jak byś mogła to wytłumaczyć
13 wrz 20:35
kombinator: Wie ktoś czemu tak i da rade wytłumaczyć ?
13 wrz 20:50
Ajtek:
wiemy że:
1!=1
2!=1*2
3!=1*2*3=2!*3
4!=1*2*3*4=3!*4=2!*3*4
Rozumiesz już?
13 wrz 20:56
Aga1.: Np.
1*2*3*4*5=5!
5! można rozpisać na różne sposoby
1*2*3*4*5=3!*4*5
1*2*3*4*5=4!*5
1*2*3*....* (n−2)(n−1)(n)(n+1)=(n+1)!
Ale
1*2*3*...*(n−2)*(n−1)(n)*(n+1)=(n−2)!(n−1)*n(n+1)
13 wrz 20:58
kombinator: a ten cały ciąg 1! 2! 3! ... to odpowiada kolejno n! (n+1)! (n+2)! tak ?
13 wrz 21:01
Ajtek:
Jeżeli rozbijasz sinnię np: 5! na iloczyn mniejszych silni to zapisujesz ją tylko raz
np.:
5!=3!*4*5
13 wrz 21:06
kombinator: to wiem tylko nie ogarniam jak można (n−1)! tak rozwinąć a np (n−2)! jak można
13 wrz 21:09
Ajtek:
Np. tak:
(n−2)!=(n−4)!*(n−3)*(n−2)
lub
(n−2)!=(n−5)!*(n−4)*(n−3)*(n−2)
13 wrz 21:11
kombinator: aha w ten sposób dzięki − ale to banalne było
13 wrz 21:15