.
kasia: oblicz sume odległości środka okręgu opisanego na trójkącie od jego boków o długościach 5 cm,
| | 7√3 | |
7cm, 8 cm. Promień okręgu ma długosc |
| cm. |
| | 3 | |
13 wrz 20:10
Bogdan:
| | 7 | |
R = |
| , przy czym ta liczba jest zbędną daną w zadaniu. Mając długości |
| | √3 | |
boków trójkąta można obliczyć długość promienia okręgu opisanego na nim.
Trzeba skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i obliczyć wartości: x, y, z.
13 wrz 21:35
Eta:
Witam
Bogdanie 
Czy dobrze pamiętam? x+y+z= r+R
13 wrz 21:39
PW: Obliczmy odległość S (środka okręgu opisanego) od boku o długości 8.
Jak wiadomo, S należy do symetralnej każdego z boków,, a więc rzut S na rozpatrywany bok leży
pośrodku tego boku. Tworzy się trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątną jest promień r
okręgu opisanego, jedną z przyprostokątnych − połowa boku, a drugą przyprostokątną − szukana
odległość p(zrób rysunek, to będzie to widać).
Mamy więc
p
2 + 4
2 = r
2,
Następne odległości liczymy tak samo, licząc drugą odległość q weźmiesz połowę boku o długości
7, czyli 3,5 i licząc trzecią odległość s − połowę boku o długości 5, czyli 2,5.
Żmudne, ale myślowo nietrudne.
A teraz pytanie. Licząc cokolwiek powinniśmy sprawdzić, czy dane w zadaniu są spójne, krótko
mówiąc czy nie wpuszczają nas w maliny. Jak sprawdzić, czy rzeczywiście trójkąt o bokach 5, 7,
8 jest wpisany w okrąg o podanym promieniu?
13 wrz 21:49
Mila:

Sprawdzam jaki to Δ.(tw. cosinusów)
8
2=5
2+7
2−2*5*7 cos∡C
64=25+49−70cos∡C
64=74−70cosC
10=70*cosC
cosC>0 zatem Δ jest ostrokątny i środek okręgu opisanego
na tym Δ leży wewnątrz trójkąta.
Popielate linie to symetralne boków Δ
| | 7√3 | |
z2+3,52=R2⇔z2+12,25=( |
| )2 |
| | 3 | |
dokończ
13 wrz 21:53
PW: Pisaliśmy niemal jednocześnie z Bogdanem, a szkoda − powinna być jakaś sygnalizacja, że ktoś
opracowuje temat.
Nie dobijajcie Kasi, ona się dopiero uczy (ja też byłem okrutny).
13 wrz 21:54
Eta:

za fatygę
13 wrz 21:55
Bogdan:
Dobry wieczór
Eta,
Mila,
PW 
x + y + z = R + r

dla Ciebie
Eto
| | 7√3 | | 5*7*8 | |
R = |
| , pole trójkąta P = |
| = 10√3 |
| | 3 | | | |
| | 1 | | 10√3 | |
p = |
| (5 + 7 + 8) = 10, pole trójkąta P = p*r ⇒ r = |
| = √3 |
| | 2 | | 10 | |
| | 7√3 | | 10√3 | |
x + y + z = |
| + √3 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Można sprawdzić rodzaj trójkąta bez korzystania z twierdzenia cosinusów.
a, b, c − długości boków trójkąta i a ≤ b ≤ c
a
2 + b
2 > c
2 trójkąt ostrokątny, środek okręgu opisanego jest wewnątrz trójkąta.
a
2 + b
2 = c
2 trójkąt prostokątny, środek okręgu opisanego jest w środku
przeciwprostokątnej.
a
2 + b
2 < c
2 trójkąt rozwartokątny, środek okręgu opisanego jest na zewnątrz trójkąta.
13 wrz 22:25
kasia: jeeeeej dziękuje bardzo
13 wrz 22:27
Eta:

dla
Bogdana
13 wrz 22:35
PW: Kasiu, nie załamuj się, oni tak specjalnie. Za chwilę wrzucą ten trójkąt w układ współrzędnych
i scałkują funkcję sklejoną z dwóch funkcji liniowych, żeby obliczyć pole.
14 wrz 14:19
Bogdan:
14 wrz 14:23