Udowodnij , że ... czyli rozrywka na wieczór : )
Andre: Prosiłbym łaskawie o wytłumaczenie tych zadań :
I. Udowodnij, że jeżeli a−1 + b−1 + c−1 = (a + b + c)−1 , to
(a3+b3)(b3+c3)(c3+a3)=0
II. Wiedząc, że 9x + 9−x , oblicz :27x + 27−x
III.Uzasadnij, że jeżeli a < − 1, to a2 + 1a + 1 <= a2 + b22
IV. Wiedząc, że a + 1a = 6, oblicz a2 + 1a2 , a − 1a , a3 + 1a3 , a3 −
1a3 ,
13 wrz 19:46
pigor: np.
II. 27
x+27
−x= (3
x)
3+(3
−x)
3= (3
x+3
−x) ( (3
x)
2−3
x*3
−x+(3
−x)
2)=
= (3
x+3
−x) ( 9
x−3
0+9
−x)= (3
x+3
−x) ( 9
x+9
−x−1)=... a dalej sam popróbuj , bo
nie wiem czemu jest równe to twoje 9
x+9
−x=

. ...
13 wrz 20:06
Andre: aha, to równa się m .
Dzięki wielkie za pomoc ! : )
13 wrz 20:14
Andre: czyli kontynuując : = (3x + 3−x)(m − 1) = 3xm − 3x + 3−xm − 3−x = 3xm + 3−xm −
3x − 3−x = m(3x + 3−x) − 3x − 3−x = m(3x + 3−x) − (3x + 3−x) ... i co
teraz ? Bo nie wiem co począć :c
13 wrz 20:28
Jack:
W pierwszym kroku przekształć (3x+3−x).
wsk.
m=9x+9−x=32x+3−2x=32x+3−2x+2*3x*3−x−2=(3x+3−x)2−2
13 wrz 20:54