wykre funkcji
szklanka:
jak naszkicować ten ↓wykres
f(x)=x2+x+1
zaczynam od wierzchołka
o będzie wynosił 0
potem robię tabelkę i nanoszę punkty tak?
13 wrz 19:38
Aga1.:

Wierzchołek W=(p,q)
Gdzie
| | 1 | | −1 | | 1 | |
q=f(p)=f(− |
| =( |
| )2= |
| +1= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Punkt przecięcia paraboli z osią Oy to (0,c)=(0,1)
13 wrz 19:46
szklanka: czyli jak mamy samo x to jest to ukryte 1 ,tak?
13 wrz 19:55
Aga1.: Tak, a jak −x to ukryte −1.
13 wrz 19:56
szklanka:
chce sobie ten wykres przesunąć o wektor −1 i −3
Robię po prostu tak
−1 o jeden w lewo
−3 o trzy w dół
Gdy robię natomiast podkładając pod f(x)=x2+x+1 czyli f(x)=(x+1)2+(x+1)+1−3
wychodzą zupełnie inne współrzędne wierzchołków gdy robię "ręcznie" a jeżeli podstawiając , o
co chodzi?
13 wrz 20:56
szklanka:
Natomiast gdy wykres pierwotny przekształcam w ten sposób f(−x) to robiąc "ręcznie" wychodzi mi
tak samo jak bym robił podstawiając do wzoru . Nie wiem dlaczego tylko w przypadku z wektorami
nie zgadzają się oby dwa sposoby.
13 wrz 21:01
szklanka: oba*
13 wrz 21:02
krystek: Tak nie wolno podstawiać !
13 wrz 21:03
szklanka: w książce jest wynik x2+3x jeżeli chodzi o przesunięcie o wektor −1 −3 , niby skąd ten wynik
wyszedł x2 +3x? Właśnie podstawiając f(x)=x2+x+1 czyli f(x)=(x+1)2+(x+1)+1−3
13 wrz 21:06
krystek: x'=x+(−1)
y'=y+(−3)
i teraz podstawiasz za x=x'+1
y'=y+3
13 wrz 21:12
Aga1.: (x+1)2+(x+1)+1−3=x2+2x+1+x+1+1−3=x2+3x
13 wrz 21:15
krystek: y=x2+x+1 po przesunięciu o wektor [−1;−3} mamy
y'+3=(x'+1)2+(x'+1)+1
y'=x'+1)2+(x+1)+1−2
y'=x2+3x jest funkcja po przesunięciu o wektor danej funkcji.
13 wrz 21:20