?
Patryk: inne zadanie
czy jesli
cosβ=cosα oraz
sinβ=sinα to
α=β ?
13 wrz 19:35
Patryk: pomyłka to α+β=180 ?
13 wrz 19:36
gość: a trójkąt równoramienny prostokątny i α = β = 45?
13 wrz 19:48
PW: Jeżeli cosβ nie jest zerem, to można podzielić drugą równość przez pierwszą stronami i uzyskamy
czyli
tgβ = tgα,
| | π | | π | |
a ponieważ tg jest funkcją różnowartościową na przedziale (− |
| , |
| ) i okresową o |
| | 2 | | 2 | |
okresie π, to liczby β i α muszą się różnić o wielokrotność π, na przykład β=α, β=α+π, β=α−π
itd.
14 wrz 01:57