mat
nat: długość boków trójkąta są odpowiednio równe m,m+5,m+7oblicz pole P trójkąta gdy m=20
2.oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C na bok AB oraz pole P trójkąta gdy:
A=2,7 B=−1,3 C=4,1
13 wrz 19:25
fiołek: 1. 1/2*(20+25+27)=36
P = √36(36−20)(36−25)(36−27) = √36*16*11*9 = 6*4*√11*3 = 72√11
13 wrz 19:30
loko: a zjakiego wzoru to jest?|
13 wrz 19:37
fiołek: 2. liczysz długości odcinków przy pomocy wzoru (tego wyprowadzonego z tw. Pitagorasa), potem
pole (znów z Herona, tak jak powyższe) i wysokość z pola.
13 wrz 19:39
13 wrz 19:40