logarytmy
mcqueen: | | 1 | |
cos takiego istnieje czy to blad w ksiazce? lox32 |
| tylko ze ta dwojka powinna byc |
| | 3 | |
rowno nad trojka
jezeli tak to jak to zrobic?
13 wrz 19:22
pigor: ...otóż, np. tak :
log3213= (log
33
−1)
2= (−1log
33)
2= (−1)
2=
1. ...
13 wrz 19:29
mcqueen: aha dzieki a co zrobc z log3log327?
13 wrz 19:30
pigor: ... otóż ja widzę to tak :
log3log327= log
3(log
33
3)= log
3(3log
33)= log
33=
1 . ...
13 wrz 19:35
mcqueen: a jak powstal przedostatni wynik ?
13 wrz 19:38
mcqueen: i jak obliczyc log6 2
13 wrz 19:44
pigor: ... = log
3(3log
33)= log
3(3*1)= log
33=
1
a co do log
62 to nic nie warto robić , bo nie znam polecenia , no chyba, że
obliczyć, to np.
log
62= x ⇔ 6
x= 2 ⇔ log6
x= log2 ⇔ x log6= log2 ⇔
| | log2 | |
⇔ x= |
| i teraz na kalkulatorze lub z. tablicy logarytmów dziesiętnych  . ... |
| | log6 | |
13 wrz 19:51