[N[prawdopodobieństwo]]
kasia-z: Spośród dziesięciu sztuk towaru trzy miały usterkę x, dwa usterkę y, a reszta była odpowiedniej
jakości. Oblicz, ile jest możliwości wylosowania trzech sztuk towaru, wśród których dwa będą z
tej samej grupy jakości.
5 maj 19:28
@Basia: Podpowiadam
5 maj 20:01
@Basia:
3 z usterką x
2 z usterką y
5 bez usterki
wybierasz 3 sztuki
możesz wybrać 3 sztuki z usterką z tylko na
1 sposób (wszystkie)
nie możesz wybrać 3 sztuk z usterką y (bo są tylko 2)
| | | |
możesz wybrać 3 sztuki bez usterki na | sposobów |
| | |
razem:
| | | | 5! | | 4*5 | |
1 + | = 1+ |
| = 1+ |
| = 1+2*5 = 11 |
| | | 3!*2! | | 1*2 | |
5 maj 20:06
@Basia: Oj przepraszam,źle przeczytałam. Jeszcze raz.
5 maj 20:06
@Basia:
| | | |
Możesz wybrać 2 sztuki z usterką x na | =3 sposoby. Trzeci wybierasz spośród 2+5=7 innych |
| | |
elementów czyli na 7 sposobów.
| | | |
Możesz wybrać 2 sztuki z usterką y na | =1 sposób. Trzeci wybierasz spośród 3+5=8 innych |
| | |
elementów czyli na 8 sposobów.
| | | |
Możesz wybrać 2 sztuki z bez usterki na | sposoby. Trzeci wybierasz spośród 3+2=5 innych |
| | |
elementów czyli na 5 sposobów.
| | | | 5! | | 4*5 | |
Razem: 5* | = 5* |
| = 5* |
| = 5*2*5=50 |
| | | 2!*3! | | 1*2 | |
Ostatecznie mamy: 21+8+50 = 79
5 maj 20:11
kasia-z: wielkie dzięki Basiu
5 maj 20:19