zadanie
tn: Witam,
W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane |AC | = |BC | = b oraz |∡ACB | = α . Z
wierzchołka B przez środek okręgu opisanego na tym trójkącie poprowadzono prostą, przecinającą
bok AC w punkcie D . Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
Powiedz mi czy moje rozwiązanie też jest ok?
Odpowiedź w zbiorze jest taka:
Ja otrzymuję inną, nie wiem czy taka odpowiedź dostanie max punktów?
co o tym sądzicie? Jak to byłoby ocenione na maturze, a czasem takie zadania się trafiają

P.S przedstawiam nawet dwa sposoby
13 wrz 18:49
tn: aj, zapomniałem dodać linka, zaraz dam
13 wrz 18:50
13 wrz 18:51
Bogdan:
czy na pewno chodzi o promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC, a może to ma być trójkąt ABD?
13 wrz 19:19
tn: nie, ABC
13 wrz 19:39
13 wrz 19:45
tn: no tak, ale czy moje rozwiązanie jest ok ?
13 wrz 19:52
Eta:
| a | | α | | α | |
| = sin |
| ⇒ a=b*sin |
| |
| b | | 2 | | 2 | |
| | 2P | | 2P | | P | |
rw= |
| = |
| = |
| =.... dokończ |
| | ob | | 2a+2b | | a+b | |
13 wrz 19:53
tn: ok, ale co o moim rozwiązaniu

?
13 wrz 19:56
Eta:
Czy treść zadania jest poprawna?
Informacja o prostej BD jest tu zbędna do wyznaczenia
rw −− wpisanego w trójkąt ABC (dlatego pytam o treść ?
13 wrz 20:02
tn: Wiem,
ale to możemy pominąć, w zadaniu jest też podpunkt b),
A ja zastanawiam się nad a)
13 wrz 21:05