?
Patryk:

jeśli cosα=1/2 to cosβ=−1/2 ?
13 wrz 18:48
Bogdan:
α + β = 180o ⇒ β = 180o − α
cosβ = cos(180o − α) = −cosα
13 wrz 18:51
Patryk: bazowałem na tych wzorach,ale nie jestem pewny wyniku
13 wrz 18:51
Bogdan:
Coś mi chochlik psuje zapisy, jeszcze raz:
α + β = 180o ⇒ β = 180o − α
cosβ = cos(180o − α) = −cosα
13 wrz 18:53
Patryk: cos innego
Dwa sąsiednie boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości 5 cm i 8 cm, przekątna której
końcami są końce tych boków, ma długość 7 cm, a pozostałe dwa boki mają równą długość. Oblicz
pole tego czworokąta.
zrobiłem tak jak Bzyk12
http://www.matematyka.pl/109802.htm
| | 109√3 | |
a w odpowiedziach mam |
| |
| | 6 | |
co jest nie tak ?
13 wrz 18:59
Patryk: ?
13 wrz 19:07
Patryk: ?
13 wrz 19:21
Patryk: ?
13 wrz 19:37
13 wrz 19:40
Patryk: a wiec dobrze obliczyłem i jest błąd w druku ?
13 wrz 19:41
*: czyli ja zrobiłam coś nie tak bo mi wyszło 109√3 / 2
15 mar 10:36
*: ok już mam tak jak Wy
15 mar 10:38
Patryk: czy to czasami nie mój post
15 mar 17:07