wektory
xpaulaaaaa: Mam bazowy wykres funkcji f(x)= x
2 . Jak zrobic przeksztalcenie wzgledem osi OX [−1,−2] a
potem wzgledem osi OY. czy moglby mi kots pokazac jak sie to robi a nie tylk naprowdzil i
wytlumaczyl troszke jak to zrobic

?
13 wrz 18:46
MQ: Co masz na myśli, pisząc: "przeksztalcenie wzgledem osi OX [−1,−2]"?
13 wrz 18:56
xpaulaaaaa: hmm niewiem wlasnie chyba to ze ma powstac wzor nowy. ten taki (x+1)2 − 2 ale nie jestem pewna
13 wrz 18:59
MQ: Czyli chodzi o to, że przesuwasz o wektor [−1, −2], a to się rozkłada na:
1. przesunięcie wzdłuż osi OX o −1
2. przesunięcie wzdłuż osi OY o −2
13 wrz 19:02
Mila:

y=x
2 translacja o wektor[−1,0] ( czarny wykres 1 jednostka w lewo )
Zielony wykres: wzór g(x)=(x+1)
2 translacja o wektor [0,−2] ( zielony przesuwamy o dwie
jednostki w dół)
Otrzymujemy
niebieski wykres:wzór h(x)= (x+1)
2−2
13 wrz 22:47