Równanie okręgu
Jolka: Narysuj okrąg o równaniu x2+y2−4y+ 6y+12= 0
5 maj 19:17
5 maj 19:28
Jolka: tak
5 maj 19:31
Klara:
x
2 −4x +4 − 4 +y
2 +6y +9 − 9 +12=0
( x −2)
2 +(y +3)
2 = 13 − 12
(x−2)
2 + (y +3)
2 = 1 to S( 2, − 3) r= 1
postaw nóżkę cyrkla w punkcie ( 2 ,−3) i promieniem r= 1 narysuj ten okrąg
5 maj 20:13
@Basia:
(x−2)2 = x2 − 4x + 4
x2−4x = (x−2)2 − 4
(y+3)2 = y2 + 6y + 9
y2+6y = (y+3)2 − 9
x2+y2−4x+6y+12 = 0
(x2−4x)+(y2+6y)+12=0
(x−2)2−4+(y+3)2−9+12=0
(x−2)2 + (y+3)2 − 1 = 0
(x−2)2 + (y+3)2 = 1
czyli: S(2,−3) r=1
5 maj 20:16
Klara:
Podałam przecież identyczne rozwiązanie
5 maj 20:17
bob: Rozwiązać sobie możecie ale kto inteligenty objaśni to zadanie
28 mar 22:34