nierówność
Krzychu: nierówność:
| | 2 | |
log1/4 (2−x) > log1/4 |
| |
| | x+1 | |
13 wrz 18:23
Bogdan:
dla a∊(0, 1): loga w > loga z ⇒ w < z
13 wrz 18:25
Ajtek:
D:
Masz logarytmy o takich samych podstawach to możesz je opuścić. Pamiętaj o zmianie znaku
nierówności przy opuszczaniu logarytmów ponieważ podstawa jest mniejsza od 1.
13 wrz 18:26
Piotr:
zalozenia:
| | 2 | |
x+1 ≠ 0 i 2−x>0 i |
| >0 |
| | x+1 | |
rozwiaz i uwzglednij zalozenia:
13 wrz 18:27
MQ: Dla ścisłości: oba logarytmowane wyrażenia ≠1, bo nie będzie nierówności.
13 wrz 18:30
pigor: ... no to np. tak :
Dn={x: 2−x>0 i x+1>0}= {x: x<2 i x>−1}=
(−1;2) , wtedy z
monotoniczności funkcji logarytmicznej
log14 (2−x) > log14 2x+1 ⇔ 2−x <
1x+1 /* (x+1)
2 ⇔
⇔ (2−x)(x+1)
2 < x+1 ⇔ (x−2)(x+1)
2+1(x+1) < 0 ⇔ (x+1)(x
2−x−2+1) < 0 ⇔
⇔ (x+1)(x
2−x−1) < 0 , to stąd i z
Dn ⇔ x
2−x−1 < 0 ⇔
⇔ (x−
12)
2−(
√52)
2 < 0 ⇔ |x−
12| <
√52 ⇔
⇔ −
√52 < x−
12 <
√52 ⇔
12 −
√52 < x <
12 +
√52 ⇒
⇒ stąd i z
Dn= (−1;2) iloczyn to
12−√52 < x < 12+√52 ,
czyli
x∊(12(1−√5) ; 12(1+√5)) − szukany zbiór rozwiązań . ...
13 wrz 19:00
MQ: Nie do końca pigor, bo dla x=1, które należy do Twego rozwiązania, mamy 0=0, a nie 0>0
13 wrz 19:06
pigor: ... masz rację, zignorowałem fakt, że liczby logarytmowane muszą być ≠ 1,
licząc, że gdzieś "po drodze" mi to wyjdzie, niestety nie stało się tak , a co ma
miejsce dla x≠1 , trzeba więc z przedziału rozwiązań wyrzucić jeszcze tę jedynkę .
13 wrz 19:15