calka
pigletek: Ktos moze sprawdzic wynik?
Obliczyc mase płytki kwadratowej, którego gestosc powierzchniowa jest wprost proporcjonalna
do sumy odległosci punktu od obu przekatnych kwadratu.
dalem sobie, ze gestosc to k2a√2, granice w x i y od −a do a i wynik k8a3√2
Dobrze obralem wzor gestosci granice itp?
13 wrz 18:08
pigletek: .
13 wrz 18:43
MQ:
13 wrz 18:45
MQ: Całkujesz taką oto figurę, gdzie g(x,y)=|x|+|y|
W zasadzie wystarczy przecałkować prawą górną ćwiartkę, gdzie:
g(x,y)=x+y
Czyli całkujesz sobie od 0 do a/√2
13 wrz 18:45
MQ: Zapomniałem dodać, że bok kwadratu = a
13 wrz 18:46
pigletek: z moich granic nie moge liczyc?
13 wrz 19:12
MQ: Nie sprawdzałem −− po prostu twój sposób wydaje mi się bardziej skomplikowany −− a w zasadzie
go nie rozumiem −− więc podałem jak ja bym to liczył.
13 wrz 19:17
pigletek: W twym toku rozumowania granica jest <0,−x+a
√2>
Wiec chyba trudniejszy sposob
13 wrz 19:22
pigletek: Policzylem z twoich granic i wyszlo tak samo

ale o wiele trudniiesza calka do liczenia.
Ja rozwazylem sobie kwadrat ,,stojacy prosto'' Dzieki
13 wrz 19:30