zadanko z miodkiem :D
Punk4ass: Jakie jest pole sześciokąta foremnego o krawędzi 3mm
5 maj 19:16
tim:

Pole sześciokąta foremnego to pole sześciu trójkątów równoramienny o boku a.
5 maj 19:18
@Basia: A na jakie figury podzielisz sześciokąt foremny jeżeli narysujesz wszystkie jego przekątne ?
5 maj 19:18
@Basia: Timuś pisz, że pomagasz.
5 maj 19:19
tim: Oj, za późno
5 maj 19:19
tim: Oj, to był już ostatni, tak na szybko... Ja spadam uczyć się dalej
5 maj 19:19
tim: Przepraszam, będę pisał..
5 maj 19:21
Punk4ass: no tak tylko użyłem pitagorasa na jeden trójkąt aaa poźniej razy sześć zresztą zam zobacz:
x2+1,52=32
x2+2,25=9
x2=6,75
x={6,75}
i co dalej?
5 maj 19:21
tim: @Basiu, pomagasz dalej?
5 maj 19:22
@Basia: Zostawiam Tobie Tim. Walczę z Mlekiem !
5 maj 19:23
@Basia: Zostawiam Tobie Tim. Walczę z Mlekiem !
5 maj 19:23
tim: Gotujesz kakao? O.o
5 maj 19:24
Punk4ass:
5 maj 19:25
Punk4ass: pomożecie mi z tego pierwiastka wyjść? albo się pomyliłem albo nie wiem
5 maj 19:27
tim: Więc tak.
Punk4ass.
METODA A.
METODA B
Tak jak ty.
x =
√6,75
a = 3
P = a * x / 2 =
√6,75 * 3 / 2
Teraz wchłaniasz 3 do środka i wyznaczasz ładniejszy pierwiastek (nie 1,5

) przed nawias.
5 maj 19:28
Punk4ass: A ta metoda a?
√3 to tam cos trzeba wpisać

czy tylko wyjść z tego?
5 maj 19:31
tim: To jest wzór na pole jednego trójkąta równobocznego o boku a (3mm)
5 maj 19:37
Punk4ass: czyli to 3 tam zostraje w pierwiastku nie zmieniac go?
5 maj 19:40
5 maj 19:41
Punk4ass: a jak obliczyć
√3 sory że się narzucam ale jutro mam sprawdzianik
5 maj 19:44
tim: √3 zostawiasz

Będzie 9
√3 / 4
5 maj 19:45
Punk4ass: Ty i basia wymiatacie wątpie żeby jakieś inne forum matematyczne miało lepszych od was
5 maj 19:51
Punk4ass: AA i dziękuje
5 maj 19:51