ile wynosi m??
ollka17: ile wynosi m
1|m−3| * (m−3) = −1
13 wrz 17:53
B.: m = 2.
13 wrz 17:57
ollka17: a jak ci to wyszlo bo nie moge tego rozwiazac. wychodzi mi 0 = 0
13 wrz 18:08
B.: Spójrz na czynniki. W liczbach rzeczywistych, iloczyn dwóch liczb wynosi −1 tylko w działaniu
(−1)*1 (i przemiennym).
Pierwszy czynnik musi wynosić 1 (ponieważ jest liczbą dodatnią), a drugi −1.
Z obu tych warunków m−3 = −1.
13 wrz 18:14
Piotr:
co bedzie dla m = 1 ?
13 wrz 18:17
ollka17: dzieki ale i tak nic z tego nie ogarniam
13 wrz 18:20
13 wrz 18:24
pigor: ... otóż , np. jeśli tylko
m≠3 , to dane równanie jest równoważne
kolejno:
1|m−3| * (m−3}= −1 /* |m−3| ⇔ m−3=−|m−3| ⇔ |m−3|=−(m−3) ⇔ m−3<0 ⇔
⇔
m<3 , czyli
m∊(−∞ ; 3) − szukane wartości
m .. i tyle . ...
13 wrz 18:26
13 wrz 18:27
ollka17: dzięki wielkie za pomoc
13 wrz 18:28
ollka17: hmmm B. miales racje ze m = 2 ...
tylko czemu ? nie rozumiem.. boze chyba zmienie profl i pojde na humana
13 wrz 18:32
Piotr:
nie mial racji bo w mianowniku jest wartosc bezwzgledna.
13 wrz 18:37
ollka17: to zle napisali w odp.? m=2
13 wrz 18:43