rozwiąż równanie wielomianowe
tombraider: rozwiaz rownanie wielomianowe:
ten ulamek jest caly w wartosci bezwzglednej
rozwiaz nierownosc wielomianowa:
i znowu caly ulamek jeest w wartosci bezwzglednej
prosze o pomoc!
B.: pierwsze:
Dw= (0, +
∞)\{1} ponieważ wartość bezwzględna nie może być ujemna, w mianowniku nie może być
zera natomiast dla x = 0 licznik musiałby być również równy 0, a tak nie jest.
Ponieważ x ≠ 0, możemy mnożyć przez x.
Dla |tego, co jest tutaj| (nie chce mi się przepisywać

) traktowanego jako samo x:
x(x−1) = 5−x
x
2−x = 5−x
x
2 = 5
x =
√5, wersja ujemna nie należy do dziedziny
Dla |tego, co jest tutaj| traktowanego jako liczba przeciwna do x:
−x(x−1) = 5−x
−x
2+x = 5−x | +x−5
−x
2+2x−5 = 0
Δ = 4−4(−1)(−5) = −16
równanie nie ma pierwiastków
Wygląda na to, że x =
√5 i tyle, ale możliwe pomyłki w obliczeniach :3