f. lioniowa
Janek: Naszkicuj wykresy funkcji f oraz g(x) = f(2−x)
a) f(x) = ||x−2|
narysować umiem, ale jak g(x) zrrobić? nie rozumiem
13 wrz 17:13
Bogdan:
g(x) = f(2 − x) = f(−(x − 2))
Jak mają się do siebie wykresy funkcji: h(x) i h(−x) ?
13 wrz 17:16
Janek: czyli przesuwam najpierw o 2 w prawo (w myślach), a potem zamieniam te przesunięcie na znak
przeciwny?
13 wrz 17:19
Janek: kurczę, nie zgadza mi się nic... możesz mi narysować tą i tą funkcję? chodzi o tą funkcję:
||x|−2|
i do tego g(x) = f(2−x) ... nie wiem jak narysowac ta g(x)
13 wrz 17:28
Bogdan:

No to chyba najprościej byłoby tak:
g(x) = f(2 − x) = ||2 − x| − 2| = ||x − 2| − 2| czerwony wykres
y = |x − 2| − 2 niebieski wykres
13 wrz 17:37
Janek: a to: y= x−2|x|
i jak zapisac to w postaci f(2−x) ?
13 wrz 17:42
Janek: pomozesz? bo nie wiem nadal skad ci sie wzielo te g(x)...
13 wrz 17:56
Bogdan:
Przykłady:
f(x) = 3x + 1,
f(7) = 3*7+1, f(k) = 3k+1, f(x−5) = 3(x−5) + 1 = 3x − 14, f(7−x) = 3(7−x) + 1 = −3x + 22
13 wrz 17:59
Bogdan:
|2 − x| = |x − 2|
13 wrz 18:00
Bogdan:

y = x − 2|x|
dla x < 0: y = 3x
dla x ≥ 0: y = −x
13 wrz 18:05
Bogdan:
f(x) = x − 2|x|
g(x) = f(2 − x) = 2 − x − 2|2 − x| = −x − 2|x − 2| + 2
dla x < 2: g(x) = −x + 2(x − 2) + 2 = −x + 2x − 4 + 2 = x − 2
dla x ≥ 2: g9x) = −x − 2(x − 2) + 2 = −x −2x + 4 + 2 = −3x + 6
13 wrz 18:10
Janek: ok, ok, chyba czaje.. ale te z wart. bezwzgledna sa troche inne. zatem ostatni przyklad
||x−1|−3| przesunac o |2−x| jak? jak bedzie wygladac wzor?
13 wrz 18:10
Bogdan:
wstaw 2−x w miejsce x i pokaż wynik
13 wrz 18:23
Janek: A, dobra, juz wiem wszystkjo jak, wyszlo ok jak w odp. dzieki za pomoc
13 wrz 18:28