f. liniowa
Janek: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zalezności od parametru a
a) 3x−1 = a + 2 − ax
jak to zrobić?
13 wrz 16:51
ICSP: 3x + ax = a + 3
x(a+3) = a+3
i z tego odczytujesz rozwiązanie :
a = −3 równanie jest tożsamością
a ∊ R/{−3} mamy jedno rozwiązanie
13 wrz 16:54
Bogdan:
Równanie Ax + B ma:
1) 0 rozwiązań wtedy, gdy A = 0 i B ≠ 0;
2) 1 rozwiązanie wtedy, gdy: A ≠ 0;
3) nieskończenie wiele rozwiązań wtedy, gdy A = 0 i B = 0
W tym zadaniu: 3x + ax − 1 − 2 − a = 0 ⇒ (3 + a)x − 3 − a = 0
A = 3 + a, B = −3 − a
13 wrz 16:58
Bogdan:
Uciekło mi zero, uzupełniam:
Równanie Ax + B = 0 ma: ....
13 wrz 16:59
Janek: ICSP, i tyle wystarczy? to wszystgko?
to jak zrobić
2x − a = ax + 1 ?
13 wrz 17:02
Janek: mi się wydaje, że trzeba wyznaczyć a...
13 wrz 17:10
Janek: To jak? Nie mam zielonego pojecia jak to zrobic...
13 wrz 17:29
pigor: ... np. tak :
2x−a= ax+1 ⇔ 2x−ax= a+1 ⇔ (2−a)x= a+1 i równanie to , ma
| | a+1 | |
1rozwiązanie x= |
| , gdy 2−a≠0 ⇔a≠2 (równanieoznaczone), zaś |
| | 2−a | |
0 rozwiązań (równanie
sprzeczne) gdy a=2 . ...
13 wrz 17:42
Janek: i to wszystko, pigor?
13 wrz 17:44
Janek: ok, a to
1+4x = 6a − x to jak bedzie?
13 wrz 17:49
Janek: Odswiezam. Jeszcze tylko to... jakby ktos mogl.
13 wrz 18:14
Janek: Moze mi ktos to napisac? bardzo bym prosil
13 wrz 18:50
pigor: ... np. tak :
1+4x= 6a−x ⇔ 5x=6a−1 /:5 ⇔
x= 15(6a−1) − 1 rozwiązanie dla
a∊R. ...
13 wrz 19:06
Janek: okej, dzieki, a co oznaczaja te trzy kropki dalej xd?
13 wrz 19:17
Janek: ale to co mi napisaliscie to jest poprawne?

a mozna wyznaczyc z tych rownan a i narysowac wykresy i odczytac?
13 wrz 22:32
Aga1.: a jest parametrem, traktujesz go podobnie jak liczbę.
Można rozwiązać graficznie (tu nie polecam), ale wyliczyć x
14 wrz 10:31