6. Pewna pracę miało wykonać 18 robotników w ciągu 30 dni. Po 6 dniach odeszło 6
alex: Pewna pracę miało wykonać 18 robotników w ciągu 30 dni. Po 6 dniach odeszło 6 robotników. O
ile dni przedłuży się wykonanie pracy?
13 wrz 16:32
loitzl9006:
| | s | |
analogia ze wzorem z fizyki v= |
| |
| | t | |
u nas ilość robotników przekłada się bezpośrednio na prędkość (wydajność) pracy v
droga (s) symbolizuje pracę jaką należy wykonać (jest ona stała)
s = v * t
s = 18 * 30
s = 540 to jest cała praca do wykonania
po sześciu dniach robotnicy (w liczbie v=18) wykonają pracę s
1
| | 108 | |
s1 = v * 6 = 18 * 6 = 108 (czyli wykonali |
| całej pracy). Resztę pracy wykona 12 |
| | 540 | |
robotników, bo 6 odeszło. Zatem v
2=12
czyli pozostało jeszcze do wykonania s
2=540−108=432
s
2 = v
2 * t
2
czyli ogólnie pracowali przez 6+36=42 dni zatem wykonanie pracy przedłuży się o 12 dni.
13 wrz 17:15
Bogdan:
albo podobnie, ale trochę prościej (mamy tu do czynienia z wielkościami odwrotnie
proporcjonalnymi, czyli mającymi równy iloczyn):
Po upływie pierwszych 6 dni, podczas których pracowało 18 robotników, pozostały jeszcze
dla nich wszystkich 24 dni pracy, czyli cała praca zostałaby zakończona po 24 dniach.
x − liczba dni pozostałej do wykonania pracy dla 12 pracowników
| | 18 * 24 | |
18 * 24 = 12 * x ⇒ x = |
| = 36 dni, a więc praca przedłuży się o 12 dni |
| | 12 | |
13 wrz 17:24