równanie
Ja: równanie:
logx10 + 2 log10x10 − 3 log100x10 = 0
13 wrz 15:48
ZKS:
Dziedzina 0 < x ≠ 1
| 1 | | 2 | | 3 | |
| + |
| − |
| = 0 |
| log (x) | | log (10x) | | log (100x) | |
| 1 | | 2 | | 3 | |
| + |
| − |
| = 0 / * log (x)(1 + log (x))(2 + log (x)) |
| log (x) | | 1 + log (x) | | 2 + log (x) | |
(1 + log (x))(2 + log (x)) + 2log (x)(2 + log (x)) − 3log (x)(1 + log (x)) = 0
log (x) = t
t
2 + 3t + 2 + 2t
2 + 4t − 3t
2 − 3t = 0
| | 1 | |
4t + 2 = 0 ⇒ 4t = −2 ⇒ t = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | √10 | |
log (x) = − |
| ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 10 | |
13 wrz 16:08
Skipper:
.. moeże tak ...−
| log100x10 | | log100x100 | |
| + |
| −log100x1000=0 |
| log100xx | | log100x10x | |
13 wrz 16:12