ciagi
ventura: | | 1 | | 127 | |
a1=0,5 an= |
| Sn= |
| oblicz q i n pomozcie |
| | 128 | | 128 | |
13 wrz 15:35
ICSP: a
n = a
1 * q
n−1
a
n*q = a
1 * q
n
z tego wyliczysz q
n. Później wystarczy już tylko podstawić do wzoru na S
n
13 wrz 15:39
ventura: jak jednoczesnie policze qn? no własnie jak obie niewiadome
13 wrz 15:40
ICSP: ale jak później podstawisz qn do wzoru Sn będzie już tylko jedna niewiadoma − q. Którą już
bez problemu policzysz.
13 wrz 15:43
ventura: a n skad oblicze? nie rozumie. naszkicuj to jakos moze
13 wrz 15:50
ventura: ?
13 wrz 15:55
ICSP: 1 . Liczysz q
n z podanego wyżej wzoru. (po prawej stronie zostanie również q)
2. Później wstawiasz q
n do wzoru :
na sam koniec kiedy znasz już q możesz obliczyć n z pierwszego wzoru który wyznaczyłem
Weźmy teraz ciąg o danych :
a
1 = 2
a
n = 32
S
n = 62
i znajdźmy jego q oraz n :
1. Korzystam z wzoru który podałem wyżej :
q
n = 16q
31(1−q) = 1 − 16q
31 − 31q = 1 − 16q
−15q = −30
q = 2
3. q
n = 16q
2
n = 32
2
n = 2
5
n = 5 Teraz analogicznie zrób swoje zadanie
13 wrz 15:57
ventura: żle mi tym sposobem wyszło. zresztas nie wiem z jakiej racji w wzorze na qn po = jest znow q
13 wrz 16:08
ICSP: a czego tutaj nie rozumieć :
a
n = a
1 * q
n−1 // wzór który jest w tablicach. Mnożę teraz dwie strony przez q
a
n * q = a
1 * q
n−1 * q
1 // korzystam ze wzoru : a
m * a
n = a
m+n
a
n *q = a
1 * q
n−1+1
a
n *q = a
1 * q
n
jak zobaczę twoje obliczenia będę mógł powiedzieć co jest w nich źle
13 wrz 16:19
ventura: na tych ułamkach to jest taki haos ze sie gubie w tym
13 wrz 16:21
ICSP: to zrób na spokojnie pisząc BARDZO DUŻE ułamki

Mi to kiedyś pomagało

Możesz również powrzucać tutaj wyniki :
− q
n,
− q
−n
to powiem w którym miejscu jest mniej więcej błąd.
13 wrz 16:25
ventura: | 127 | | 127 | | 1 | |
| − |
| q=1− |
| q |
| 128 | | 128 | | 128 | |
| | 127 | | 1 | | 127 | |
− |
| q+ |
| q=− |
| +1 |
| | 128 | | 128 | | 128 | |
| | 126 | | 1 | | 126 | |
− |
| q= |
| / − |
| |
| | 128 | | 128 | | 128 | |
| | 1 | | 1 | |
q=− |
| a powinno wyjsc q= |
| |
| | 126 | | 2 | |
13 wrz 16:29
ventura: co jest żle?
13 wrz 16:38
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | |
| (1 − |
| q) ≠ 1 − |
| q − przejście z pierwszej do drugiej linijki. Powinno być |
| 2 | | 64 | | 128 | |
w drugiej linijce:
| 127 | | 1 | | 1 | |
| (1−q) = |
| − |
| q // teraz przemnażając przez 128 pozbywam się ułamków: |
| 128 | | 2 | | 128 | |
127(1−q) = 64 − q
13 wrz 16:43
ventura: WYSZŁO MI TYLE CO POWINNO ALE NIE ROZUMIE TEGO CO NAPISAŁES ZE POWINNO byc z pierwszej do
drugiej linijki
13 wrz 16:54
ICSP:
| 127 | | 1 | |
| (1−q) = 1 − |
| q |
| 128 | | 128 | |
żywcem przepisane od Ciebie. Znalazłem tutaj błąd w mnożeniu w liczniku wiec go poprawiłem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ponieważ 0,5(1 − |
| q) = |
| − |
| q a nie tak jak napisałaś : 1 − |
| q . |
| | 64 | | 2 | | 128 | | 128 | |
Tak więc:
| 127 | | 1 | |
| (1 − q) = 1 − |
| q jest zapisem błędnym |
| 128 | | 128 | |
| 127 | | 1 | | 1 | |
| (1−q) = |
| − |
| q jest zapisem poprawnym |
| 128 | | 2 | | 128 | |
13 wrz 17:01
ventura: wielkie dzieki.
13 wrz 17:15
ventura: | | 1 | |
a mam pytanie jeswzcze skad to |
| jest? |
| | 64 | |
13 wrz 17:19