procenty
kasia: Mam problem z tym zadaniem, kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac, prosze o wytluamczenie,
pomoc. z gory dziekuje..
Jaka powinna byc cena pilki aby po 29% obnizce oraz 19% obnizce kosztowala 100 zl ?
13 wrz 15:35
Miraclepl: Zrób w ten sposób:
Cena początkowa przed obniżkami: x
71%x*81%=100zł
czyli 57,51%x=100zł
| | 100 | | 100*100 | |
x= |
| = |
| ≈ 173,88 zł |
| | 57,51100 | | 57,51 | |
teraz dla sprawdzenia: (w przybliżeniu) 173,88*71%≈123,45
123,45*81%≈100zł
Oczywiście jak liczysz to kalkulatorem to jest tam pare cyfer po przecinku więc sprawdzenia
wyjdzie dokładnie =100zł a odpowiedź 173,88zł
13 wrz 15:46
Skipper:
x*0,79*0,81=100
13 wrz 15:49
Miraclepl: Mała poprawka, zabrakło mi 2 zer:
| | 5751 | |
Na początku "czyli |
| x=100zł" czyli po skróceniu wychodzi dobrze już niżej |
| | 10000 | |
wszystko 0,57x=100zł czyli 57%x=100zł
13 wrz 15:51