sara: oblicz monotonicznosc
x
2 +2x+2
licze delte i wychodzi ujemna

co teraz?
13 wrz 14:46
loitzl9006: Zauważ że współczynnik przy x2 jest dodatni zatem ramiona skierowane w górę. W wierzchołku
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą. Policz współrzędną x wierzchołka paraboli i wyciągnij
wniosek. Delty nie trzeba liczyć w tym zadaniu.
13 wrz 14:48
Kaśka: ( −1, 3 ) ?
13 wrz 14:57
Kaśka: tak mi się wydaje z tego co pamiętam że tak to będzie, ale lepiej niech ktoś inny Ci pomoże bo
ja też noga jestem z matmy
13 wrz 14:57
Skipper:
.... a można i tak ...
x
2+2x+2=(x+1)
2+1 ... i już wiesz, że parabolkę x
2 o jeden w lewo i o jeden do góry −
13 wrz 14:58
sara: jak ty to obliczylas?
13 wrz 14:58
loitzl9006: wzór na współrzędną x paraboli y=ax
2+bx+c to
w naszym przypadku a=1, b=2, c=2
więc
czyli dla iksów od minus nieskończoności do −1 funkcja y=x
2+2x+2 jest malejąca, a od −1 do +
∞
rosnąca. Koniec zadania.
Można też sprowadzić wzór funkcji z postaci ogólnej do kanonicznej jak zaproponował
Skipper
13 wrz 15:03
Bogdan:
Nie można w żaden sposób wykonać polecenia w tym zadaniu, czyli obliczyć monotoniczności.
Monotoniczności nie da się przecież obliczyć, każdy pytający i pomagający powinien to wiedzieć.
13 wrz 16:08
Skipper:
... a czy wyznaczyć ... wyrozumować ... licząc np współrzędne wierzchołka ... to tak całkiem
coś innego ...
Nie oceniaj .... bo będziesz "ocenianym"
13 wrz 16:17
13 wrz 16:20
Bogdan:
Tu trzeba oceniać i prostować błędne sformułowania.
13 wrz 16:21
Skipper: ... ty już nigdy tego nie pojmiesz ...
Prostować błędne sformułowania możesz ... oceniać ludzi
NIE MASZ PRAWA
!
Nikt Ci go nie dał

!
13 wrz 16:37
Mila: Skipper , przepraszam, że się wtrącam, ale było napisane−"Tu trzeba oceniać i prostować
błędne sformułowania".
13 wrz 16:41
Ajtek:
Bogdan nie ocenił tutaj nikogo. Zwrócił tylko uwagę, iż należy używać poprawnej
terminologii matematycznej, tylko tyle i ani grama więcej.
13 wrz 16:42
Ajtek:
Cześć
Mila, Bogdan
13 wrz 16:42
Bogdan:
Dzień dobry
13 wrz 16:43
Skipper: "każdy pytający i pomagający powinien to wiedzieć" ... to wyższość Pana Bogdana ...
nad Świętami Wielkiej Nocy
13 wrz 16:46
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, iż to nie jest ocena, tylko zwrócenie uwagi.
13 wrz 16:48
Mila:
Sara, czy już wszystko jasne dla Ciebie?
Wiesz, dla jakich argumentów funkcja rośnie?Dla jakich maleje?
Rysuję wykres:
f(−1)=1
13 wrz 16:48