13 wrz 14:08
Kaśka: chodzi mi głownie o to jak obliczyc pochodna e−x
13 wrz 14:09
Kaśka: proszę o pomoc
13 wrz 14:30
Miraclepl: Jeśli chodzi o samą pochodną z e−x to jako t przyjmujesz −x i wtedy
(e−x)'=(et)'*(−x)'=−e−x
13 wrz 14:33
13 wrz 14:37
13 wrz 14:46
Kaśka: dlaczego tam jest minus?
13 wrz 14:54
Kaśka: nie moge cos sie połapać w tej stronie ktrórą mi wysłałeś
13 wrz 14:54
Kaśka: proszę o wytłumaczenie skąd wziął się ten minus?
13 wrz 15:06
Ajtek:
Masz funkcję złożoną w tym przypdaku i liczysz ze wzorku:
[f(y)]'=f'*y'
y=−x, y'=−1
Liczymy:
(e
−x)'=(e
y)'=e
y*y'=e
−x*(−1)=−e
−x
Jakoś tak to będzie
13 wrz 15:17
Kaśka: aaaaa

! dziekuje
13 wrz 15:30
Ajtek:
Proszę bardzo
13 wrz 15:32