Równanie trygonometryczne
loitzl9006: Mam takie równanie:
sin 2x + cos x = 1
gdyby był sin x to wiem jak rozwiązać ale przy sin 2x już nie
| | π | |
próbowałem wzoru na sinus podwojonego kąta, próbowałem też zapisać cos x jako sin(x+ |
| ) i |
| | 2 | |
potem na sumę sinusów ale to wydaje mi się że też niewiele daje:
| | 3x | | π | | x | | π | |
2sin( |
| + |
| ) * cos ( |
| − |
| ) = 1 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
ma ktoś pomysł?
13 wrz 13:29
Timmy: 2sinxcosx + cosx = 1 ⇔ cosx(2sinx + 1) = 1
Teraz weź pod uwagę zbiór wartości funkcji sinus i cosinus i zastanów się, kiedy iloraz tych
dwóch wyrażeń może być równy 1
13 wrz 13:41
Timmy: iloczyn* oczywiście .__.
13 wrz 13:42
Timmy: Nie, w sumie to nie pójdzie. Nieważne.
13 wrz 13:46
Patronus: Może tak
sin2x + cosx = 1
2sinxcosx + cosx− sinx − cos2x = 0
sin2x − 2sinxcosx + cos2x − cosx = 0
(sinx−cosx)2 − cosx = 0
ale nie widzę dalej...
13 wrz 13:50
ZKS:
sin(2x) + cos(x) = 1
2sin(x)cos(x) + cos(x) = 1
cos(x)(2sin(x) + 1) = 1
cos(x) = 1 ∧ 2sin(x) + 1 = 1 ⇒ sin(x) = 0
x = k * 2π ∧ x = k * π
x = k * 2π
13 wrz 14:00
Timmy: ZKS, jesteś pewien? Wiadomo, cos(x) ∊ <−1;1> , ale 2sin(x) + 1 ∊ <−1 ; 3>
Wiec 1*1 to nie jest jedyna możliwa opcja.
13 wrz 14:02
Timmy: Chyba wiem.
2sinxcosx + cosx = 1 ⇔ cosx(2sinx + 1) = 1
| | π | |
2sinx+1 jest zawsze dodatnie, więc aby równość zachodziła, to cosx > 0, czyli x ∊ (− |
| + |
| | 2 | |
| | π | |
kπ; |
| + kπ), gdzie k ∊ Z |
| | 2 | |
Jako, że cosx >0, to zarówno lewa jak i prawa strona są dodatnie ,więc podnieśmy do kwadratu.
cos
2x(4sin
2x +4sinx + 1) = 1 ⇔ (1 − sin
2x)(4sin
2x +4sinx + 1) = 1
Niech sinx = t, t ∊<−1;1>
(1−t
2)(4t
2+4t+1) = 1 ⇔ 4t
2 + 4t + 1 −4t
4 − 4t
3 − t
2 = 1 ⇔ −4t
4 − 4t
3 + 3t
2 +4t = 0 ⇔
4t
4 + 4t
3 − 3t
2 − 4t = 0 ⇔ t(4t
3 + 4t
2 − 3t − 4) = 0
Jednym rozwiązaniem jest sinx = 0, czyli x = kπ, a drugiego już mi się nie chce liczyć, wolfram
pokazuje, że nic fajnego nie wyjdzie (jednak oblicza, że t ≈ 0.9, więc to też jest
rozwiązanie, ale nieładne, więc stawiam na błąd w przykładzie).
13 wrz 14:09
Ajtek:
Jak 2sinx+1 jest zawsze dodatnie
13 wrz 14:11
Timmy: No racja, w takim razie trzeba rozwiązać coś takiego:
(cosx < 0 ⋀ 2sinx + 1 < 0) ⋁ (cosx > 0 ⋀ 2sinx + 1 > 0) i to będzie to, co wyjdzie, to
wartości, dla ktorych ten iloczyn przyjmuje wartości dodatnie i można podnieść do kwadratu.
13 wrz 14:16
ZKS:
Jeszcze pomyślę nad tym zadaniem.
13 wrz 14:18
Timmy: O tym, że w przykładem jest coś nie tak, świadczą wyniki z wolframa:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin2x+%2B+cosx+%3D+1
W "Solutions", przełącz sobie na "Exact forms". Pierwsze rozwiązanie to oczywiście sinx = 0,
drugie, to te 'dziwne' a pozostałe dwa to już dla liczb zespolonych.
13 wrz 14:22
ZKS:
To zadanie jest licealne?
13 wrz 14:24
13 wrz 14:31
Timmy: Myślę, że oni tylko 'tak sobie' to napisali, nie patrząc zbytnio na wyniki a na to, żeby podać
przykład.
13 wrz 14:34
ZKS:
Pewnie literówka tam jest i powinno być.
sin(2x) + cos(2x) = 1
13 wrz 14:38
loitzl9006: pewnie tak, literówki wszędzie się zdarzają...
13 wrz 14:44
13 wrz 17:46