Funkcje
Uczen994: Liczby : −6, −3, 0,2,4,5 tworzą dziedzine następujących czterech funkcji:
f1(x)=1/2x + , f2(x)= −0,1x + 10, f3 (x) = x2, f4 (x) = 1/x2 + 1
Która z tych funkcji przyjmuje dla rgumentu 0 wartośc równą 1 ?
a) funkcja f1 b. funkcja f2 c. funkcja f3 d. funkcja f4
z góry dzięki
13 wrz 13:06
Ajtek:
Podstaw w miejsce x=0 i policz, np.:
f2(x)= −0,1x + 10
f2(0)=−0,1*0+10
f2(0)=...
13 wrz 13:12
Uczen994: nie ogarniam możesz zrobić ?
13 wrz 13:16
Ajtek:
Umiesz mnożyć i dodawać

f2(
x)=−0,1
x+10
f2(
0)=−0,1*
0+10
f2(
0)=10
W miejsce
x we wzorze podstawiłem
0 i policzyłem że wartość dla argumentu 0 wynosi
10.
13 wrz 13:20
Uczen994: spoko dzięki
13 wrz 13:31