matma
Monia: Przekątna kwadraru ma długość 24cm.Jake pole ma ten kwadrat?
5 maj 18:48
5 maj 18:49
radek: skoro przekatna ma a√2=24 to a = 24√2
5 maj 18:49
...: wzór na pole kwadratu: a kwadrat lub d2/2
d=24 cm
P=576/2=288
5 maj 18:52
Monia: To jest zadanie dla klasy 5 :
Przekątna kwadraru ma długość 24cm.Jakie pole ma ten kwadrat?
Dzięki że mi napisaliście ale ja się jeszcze takich rzeczy nie uczyłam.:(
Jeśli można to rowiązać inaczej to bardzo proszę o odpowiedz.
5 maj 19:00
tim: A jakie wzory poznaliście na pole kwadratu
5 maj 19:06
Monia: bok 1 * bok 2
5 maj 19:10
tim: A takiego?
jedna przekątna * druga przekątna podzielić na dwa?
5 maj 19:12
Bogdan:

Można tak rozwiązać:
Chcemy obliczyć pole niebieskiego kwadratu, w którym przekątna ma długość 24.
Budujemy na tej przekątnej czerwony kwadrat, którego pole jest równe 24*24.
Jak widać z rysunku, połowa niebieskiego kwadratu jest ćwiartką kwadratu czerwonego,
a dwie takie połówki niebieskiego kwadratu, czyli cały niebieski kwadrat jest połową
kwadratu czerwonego.
Pole niebieskiego kwadratu jest więc równe połowie pola kwadratu czerwonego, czyli
| | 1 | |
wynosi |
| * 24 * 24 = 288. |
| | 2 | |
5 maj 19:21
Monia: Uczyliśmy się
5 maj 19:26
tim: No to jak się uczyliście, to masz przekątną 24 a przekątne są równe
5 maj 19:38
Monia: Dzięki wszystkim za pomoc..
5 maj 19:41
Monia:

Trzeba obliczyć pole rombu!
5 maj 19:51
tim: Jaki jest wzór na pole rombu?
5 maj 19:52
Monia: przekątna*wyskość
5 maj 19:59
tim: Napewno?
5 maj 20:01
Monia: P=e*f podzielć przez 2
5 maj 20:07
tim: Ok. A poznaliście jakiś inny, drugi?
5 maj 20:08
Monia: nie
5 maj 20:17
tim: To podpowiem
P figur romb, równoległobok i kwadrat to jest a * h.
5 maj 20:18
Monia:
OK
6 maj 11:26