pomóżcie. :(
Letty: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
log
2x + log
2(x − m) = log
2(3x − 4) ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
Więc tak, najpierw dziedzina:
1. x> 0
3. x > m
log
2(x
2 − mx) = log
2(3x − 4) ⇒ x
2 − mx = 3x − 4 ⇒ x
2 − x(m +3) + 4 = 0
równanie ma 2 różne pierwiastki rzeczywiste ⇔ Δ > 0 i x
1 i x
2 ∊ D
Δ >0
Δ = m
2 + 6m − 7 > 0 ⇒ Δ
m = 36 + 28 = 64 ⇒ Δ
m = 8 ⇒ m
1 = 1 m
2 = 7 ⇒
⇒ m∊(−∞, − 7)U(1,+∞)
x
1 i x
2 ∊ D
tutaj utknęłam... pomóżcie ! co dalej.
12 wrz 23:46
ZKS:
| | 4 | | 4 | |
x > 0 ∧ x > |
| ∧ x > m ⇒ m < |
| |
| | 3 | | 3 | |
Teraz cześć wspólna z Δ i powinnaś otrzymać wynik końcowy.
12 wrz 23:54
Ajtek:
a
12 wrz 23:59
Ajtek:
Zjadło tekst
13 wrz 00:00
Letty: nie rozumiem.
13 wrz 00:07
Ajtek:
| | 4 | |
m∊(−∞;−7)∪(1; |
| ), tak to chyba będzie. |
| | 3 | |
13 wrz 00:10
Letty: | | 4 | |
właśnie ma być tylko m∊(1, |
| ) |
| | 3 | |
13 wrz 00:20
Ajtek:
No faktycznie.
Z założenia m−x>0 to wynika, przeanalizuj

.
13 wrz 00:22
Ajtek:
z x−m>0 miało być.
13 wrz 00:23
Letty: no, jak dla mnie to z tego wynika że x >m i jakoś nic mi to nie mówi.
13 wrz 00:27
ZKS:
Przepisałaś całą treść zadania bo może coś w nim jest napisane jeszcze?
13 wrz 00:42
Letty: całą treść przepisałam.
13 wrz 00:44
ZKS:
Jakaś dziwna ta odpowiedź.
Sprawdzam dla m = 2 i m = −8 które nie należą do rozwiązania podaną przez książkę.
m = 2
log2(x) + log2(x − 2) = log2(3x − 4)
log2(x2 − 2x) = log2(3x − 4)
x2 − 2x = 3x − 4
x2 − 5x + 4 = 0 ⇒ x = 1 ∨ x = 4 Więc ok mamy dwa różne pierwiastki.
m = −8
log2(x) + log2(x + 8) = log2(3x − 4)
log2(x2 + 8x) = log2(3x − 4)
x2 + 8x = 3x − 4
x2 + 5x + 4 = 0 ⇒ x = −1 ∨ x = −4 Więc ok mamy dwa różne pierwiastki.
13 wrz 00:58
Eta:
No to weźmy m= −8
x(x+8)= 3x+4
x
2+5x−4=0 Δ>0 , czyli są dwa różne miejsca zerowe
| | 3 | |
zatem odp: m€ ( −∞ , −7) U (1, |
| ) |
| | 4 | |
13 wrz 00:59
Eta:
13 wrz 00:59
Ajtek:
Czyli
ZKS i ja mielismy racę

.
13 wrz 01:00
13 wrz 01:02
ZKS:
Dobra wiem o co chodzi rozwiązałem zagadkę.
13 wrz 01:04
Ajtek:
| | 4 | |
Dla mnie też odpowiedź była wszystko co jest poniżej m> |
| , to co mi zjadło na dzień dobry |
| | 3 | |
w wątku

.
13 wrz 01:04
Ajtek:
Nie w tą stronę znaczek
13 wrz 01:05
ZKS:
x
2 − (m + 3)x + 4 = 0
x
1x
2 > 0
x
1 + x
2 > 0
Wzory Viete'a i do pracy.
13 wrz 01:06
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3EAjtek%3A%3C%2Fb%3E%20%0D%0A%3Cspan%20style%3D%22color%3A%23ed8129%3B%20font-weight%3Abold%22%3EZKS%3C%2Fspan%3E%20ale%20nie%20masz%20nic%20o%20znakach%20w%20tre%C5%9Bci%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%0A%0A
13 wrz 01:08
Ajtek:
Ale nie masz nic o znakachw treści

.
13 wrz 01:09
ZKS:
Wynik teraz na 100% musi wyjść jak w książce.
| | 4 | | 4 | |
m < |
| ∧ m > −3 ∧ m ∊ (−∞ ; −7) ∪ (1 ; ∞) ⇒ m ∊ (1 ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
13 wrz 01:09
Ajtek:
Już wiem, chyba
13 wrz 01:11
ZKS:
Tylko że zauważ Ajtek że ze względu na dziedzinę logarytmu rozwiązania muszą być dodatnie.
13 wrz 01:12
Ajtek:
No właśnie

.
13 wrz 01:12
ZKS:
Nawet powinno być
| | 4 | | 4 | | 2 | |
x1x2 > |
| ⇒ m − 3 > |
| ⇒ m > −1 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
x1 + x2 > |
| ⇒ 4 > |
| ⇒ m ∊ R |
| | 3 | | 3 | |
13 wrz 01:14
Ajtek:
Zapomniałem że wyściową funkcją był logarytm
13 wrz 01:14
rumpek: Pogromcy mitów normalnie
13 wrz 01:15
Ajtek:
Ale to napisałem w poście z godziny 0:23 bodaj, chodzi mi o warunek.
13 wrz 01:16
ZKS:
Chociaż będę mógł sobie spokojnie zasnąć.
13 wrz 01:17
Ajtek:
Cześć
rumpek
13 wrz 01:17
Ajtek:
Albo i nie, bo na prostocie sie walneliśmy

.
13 wrz 01:17
rumpek: No hej
Ajtek
13 wrz 01:18
Ajtek:
rumpek a w prezencie nic nie tyka
13 wrz 01:19
ZKS:
Ale najważniejsze że udało się skorygować błędy i wyszło tak jak w odpowiedzi.
13 wrz 01:20
ZKS:
Dobra idę na zasłużony odpoczynek.

Dobranoc wszystkim!
13 wrz 01:21
Ajtek:
No tak, nie puściliśmy gniota w świat, tzn
ZKS nie pozwolił puścić

.
Pilnujemy siebie wzajemnie

13 wrz 01:23
Ajtek:
Spokojnej wszystkim

.
13 wrz 01:23
rumpek: | | 1 | |
nie nic nie tyka  z tykaniem byłoby  lim n→ ∞ [ |
| ]  |
| | n | |
no to

jak idziecie już spać
13 wrz 01:25
Ajtek:
| | 1 | |
rumpek to jest mój parent z granicą limx→∞ |
| gdzie ta granica wyraża moją wiedzę |
| | n | |
matematyczną, w odniesieniu do
ekspertów tutaj.
13 wrz 01:30