ekstrema
Kamila: bardzo bym prosiła o pomoc w tym zadaniu.
Czy funkcja f(x)=e
−x2 ma max.lokalne?
na początek obliczyłam pochodną, ale nie wiem czy dobrze, więc jeszcze proszę mnie upewnić

f(x)=e
−x2
f'(x)=e
−x2−2x
12 wrz 23:07
Bogdan:
Pochodna jest źle zapisana
12 wrz 23:35
Kamila: a jak powinna być poprawnie napisana?
12 wrz 23:38
Kamila: jakieś wskazówki może by pomogły?
12 wrz 23:39
rumpek: pochodna tej funkcji? f(x) = e
−x2
f'(x) = (e
−x2)' = e
−x2 * (−x
2) = −2e
−x2 * x
Może być błąd, bo studia zaczynam w październiku
12 wrz 23:41
ZKS:
rumpek
12 wrz 23:44
Bogdan:
f'(x) = −2xe−x2
12 wrz 23:44
Kamila: ok, dziękuje za pomoc
13 wrz 00:01
Bogdan:
ale to nie koniec zadania
13 wrz 00:02
Kamila: póxniej do zera przyrównuje
13 wrz 00:35