koło opisane na trójkącie
Tynia: Błagam, może mi ktoś pomóc ? Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o to zadanie

W trójkącie prostokątnym o obwodzie 9 długości boków tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz pole koła
opisanego na tym trójkącie.
12 wrz 22:55
Maslanek: Mamy trójkąt prostokątny. Więc środek koła opisanego na trójkącie znajduje się na
przeciwprostokątnej − dokładniej na jej środku.
Mamy, że a+b+c=9 i z tw. Pitagorasa a2+b2=c2. Dodatkowo z ciągów 2b=a+c.
12 wrz 22:57
Maslanek: Czyli b=3.
Więc
a+c=6
a2−c2=−9
a+c=6
(a−c)(a+c)=−9
6a−6c=−9
a+c=6
a=27/12
b=3
c=45/12
Wyniki do sprawdzenia.
12 wrz 23:00
Eta:

r−−− różnica ciągu arytmetycznego r €(0,a)
a−r+a+a+r=9⇒ 3a=9 ⇒a=3
| | 3 | | 3 | | 15 | |
(3−r)2+32=(3+r)2 ⇒ r= |
| to: c=2R= 3+ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
P(k)= πR
2=....
12 wrz 23:10