Ciągi Prosze o pomoc
Max: Wskaż wszystkie ujemne wyrazy ciągu.
A) an=12n−8
B) bn=3n2−39n+108
12 wrz 22:48
Max: pomoże ktoś bardzo bym prosił
12 wrz 22:48
Ingham: A) an < 0
B) bn < 0
pamiętaj, że n ∊ N+
12 wrz 22:49
Max: wystarczy tylko tak wpisać do zeszytu ?
12 wrz 22:56
Mila: Nie, rozwiąż podane nierówności:
⇔n−16<0⇔n<16, czyli ujemne są wyrazy: a
1,a
2, ....a
15
12 wrz 23:06
Max: a ktoś mógłby to zrobić ?
12 wrz 23:12
Mila: Jedną już Ci rozwiązałam, spróbuj drugą sam, przecież masz się nauczyć.
3n2−39n+108<0
Δ=392−4*3*108=
12 wrz 23:35
Bogdan:
3n2 − 39n + 108 < 0 / :3 ⇒ n2 − 13n + 36 < 0, teraz są łatwiejsze rachunki
12 wrz 23:38