Sprawdź czy prawdziwa jest równość :
marko: Sprawdź czy prawdziwa jest równość :
a. 3− √3 = √12−3√12
b. √2 − √3 = √5−2{6}
12 wrz 22:19
ZKS:
Zrobię podpunkt a) a Ty spróbujesz b) okej?
12 wrz 22:21
marko: okej
12 wrz 22:22
ZKS:
Jako że obie strony równania są dodatnie podnosimy obustronnie do kwadratu.
3 −
√3 =
√12 − 3√12 /
2
(3 −
√3)
2 = 12 − 3
√12
L = 3
2 − 2 * 3 *
√3 + (
√3)
2 = 9 − 6
√3 + 3 = 12 − 3
√22 * 3 = 12 − 3
√12
Więc L = P.
Teraz Ty spróbuj możesz zapisać tutaj obliczenia żeby sprawdzić.
12 wrz 22:31
koxu: uwazaj bo zrobi
30 wrz 15:01