oblicz całke
miśka:
obliczyłam, że:
t=2
x
więc dt=2
xln2 dx
i nie wiem jak dalej.... jak ma wyglądać podstawienie?
12 wrz 22:09
ZKS:
t = 2
x
Wstaw to do całki a coś się uprości.
12 wrz 22:18
ZKS:
Przepraszam źle mi się zapisało.
12 wrz 22:19
miśka: dobrze, ale co dalej? wychodzi podstawienie do dx, ale co trzeba zrobić z mianownikiem w którym
jest 4x czyli trzeba pozbyć się też tego x
12 wrz 22:23
ZKS:
4x = 22x
12 wrz 22:27
Mila:
2
x=t
| 1 | | dt | | arcsint | |
| ∫ |
| = |
| =.. |
| ln2 | | √1−t2 | | ln2 | |
12 wrz 23:47