uprość
muminn: uprość:
| x+y | |
| , x, y>0 |
| √x4+2x3y+x2y2 | |
12 wrz 22:08
ZKS:
Zapiszę tylko mianownik.
√x4 + 2x3y + x2y2 = √x2(x2 + 2xy + y2) = √x2(x + y)2
Pamiętaj że √x2 = |x| jednak liczby x , y są > 0 więc można opuścić wartość bezwzględna bez
zmiany znaków na przeciwne ponieważ x > 0 oraz x + y > 0.
12 wrz 22:15
muminn: pstateczny wynik to 1x?
12 wrz 22:20
ZKS:
Na to wygląda.
12 wrz 22:21
muminn: a czy da się jakos uprościć √x+√y?
12 wrz 22:28
ZKS:
Nie rozumiem jak uprościć zapisz tutaj całe zadanie.
12 wrz 22:32
muminn: w liczniku jest x−y
a w mianowniku √x+√y
12 wrz 22:34
12 wrz 22:38
muminn: tak
12 wrz 22:41
ZKS:
Można na przykład tak:
| x − y | | (x − y)(√x − √y) | |
| / * (√x − √y) = |
| = √x − √y |
| √x + √y | | x − y | |
12 wrz 22:45
muminn: okej, został mi ejden przykład
√2x+2√2x−1−√2x−2√2x−1
próbowałam stosować wzory skr. mnożenia, ale nic mi nie wyszło
12 wrz 22:56
ZKS:
Napisz jak to wygląda bez tych dużych pierwiastków.
12 wrz 23:03
muminn: bez dużych jest tak"
2x+2√2x−1−2x−2√2x−1 i x>1
12 wrz 23:04
ZKS:
2x + 2√x − 1 = (√2x − 1)2 + 2 * √x − 1 * 1 + 1 = (√2x − 1 + 1)2
Dalej dasz rade sam?
12 wrz 23:08
ZKS:
Przepraszam za zjedzenie liczby.
2x + 2√2x − 1 = (√2x − 1)2 + 2 * √2x − 1 * 1 + 1 = (√2x − 1 + 1)2
12 wrz 23:11
muminn: chhyba nie dam rady, w ogóle tgeo nie rozumiem
pominąłeś te duże nawiasy czy ich po prostu nie ma?
12 wrz 23:18
ZKS:
Ale czego nie rozumiesz zapisz tutaj to spróbuje się wyjaśnić rozjaśnić co potrzeba.
12 wrz 23:29