pytanie
szklanka:
W(x)=x4+bx3+cx2+1
pierwiastki to −1 i 1
mam znaleźć pozostałe liczby b i c
znalazłem je i kolejno wychodzą
dla b= 0
dla c = −2
gdy je podstawiam wraz z pierwiastkami to równanie jest równe zero czyli jest ok . I właśnie
dlaczego jak się coś równa zero to znaczy że się zgadza, np jak się chce sprawdzić czy dobrze
obliczyliśmy np. te wpółczynniki
12 wrz 21:41
Mateusz:
Nie sprawdzam czy dobrze policzyłes wspołczynniki wierze ci na słowo

a czym jest pierwiastek
wielomianu

jak juz bedziesz to wiedział to sam odpowiesz na swoje pytanie
12 wrz 21:47
gagga: 2+2
27 wrz 16:37
Saizou : w(1)=0
w(−1)=0
rozwiąż taki układ
27 wrz 16:38