...
maturzystka: Graniastosłup prawidłowy prosty przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną
dolnej podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy. Cos kąta między ramionami trójkąta
| | 1 | |
równoramiennego otrzymanego w przekroju wynosi |
| . Pole podstawy tego graniastosłupa |
| | 5 | |
wynosi 12. Oblicz jego objętość.
12 wrz 21:33
~: Jaki wielokąt masz w podstawie?
12 wrz 21:36
maturzystka: kwadrat
12 wrz 21:40
maturzystka: zadanie to już zrobiłam.chciałabym tylko porównać z kimś wyniki
12 wrz 21:53
dero2005:

d = a
√2
a
2 = 12 → a =
√12 = 2
√3
d = 2
√3*
√2 = 2
√6
d
2 = c
2 − 2c
2*cosα → d = policzyć
h =
√c2 − a2
V = a
2*h =
13 wrz 08:41