procent składany -matma
mar and ola:): Porównaj procentowe zyski Jana, Marii, jakuba po 4 latach jeśli
−jan zainwestował 1200 zł w banku, w którym roczna stopa oprocentowania wynosi 12 %, a
kapitalizacja odsetek następuje co pół roku
−maria zainwestował 800 zł w banku, w którym roczna stopa oprocentowania wynosi 12 %, a
kapitalizacja odsetek następuje co miesiąc
−jakub zainwestował 1400 zł w banku, w którym roczna stopa oprocentowania wynosi 10 %, a
kapitalizacja odsetek następuje co rok.
prosze zrobic to bardzo szczegolowo tzn wypisac dane i krok po kroku opisac dlaczego tak sie
robi poszczególne etapy
12 wrz 21:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 12% | |
Kasa Jana = 1200(1+ |
| )2*4 |
| | 2 | |
| | 12% | |
Kasa Marii = 800(1+ |
| )12*4 |
| | 12 | |
| | 10% | |
Kasa Jakuba = 1400(1+ |
| )1*4 |
| | 1 | |
kalkulator do 'łapki' i liczysz
podstawia się do WZORU
13 wrz 01:58
13 wrz 02:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
Oczywiście powyższe obliczenia są dla przypadku pomijania podatku Belki



ale to już każdy przyszły finansista powinien zauważyć
13 wrz 02:01