całki
otik: | | e1/2 | |
∫ |
| dx PROSZE O POMOC Z CAŁKĄ!  |
| | x2 | |
12 wrz 21:24
ZKS:
| | e1/2 | | 1 | | e1/2 | |
∫ |
| dx = e1/2 ∫ |
| dx = − |
| + C |
| | x2 | | x2 | | x | |
12 wrz 21:44
Bogdan:
| | e1/x | |
A może tu jest taka całka: ∫ |
| dx |
| | x2 | |
12 wrz 21:47
ZKS:
Pewnie tak jak piszesz Bogdanie trzeba będzie czekać na autora aż potwierdzi.
12 wrz 21:51
otik: przepraszam za pomyłkę, ma być e2/x
12 wrz 21:54
12 wrz 21:57
otik: tak
12 wrz 21:57
Bogdan:
Zazwyczaj jeśli w funkcji podcałkowej występuje e
g(x) , to stosuje się podstawienie
g(x) = t.
| | 2 | |
W tym przypadku trzeba zastosować podstawienie |
| = t |
| | x | |
12 wrz 22:01
otik: | | 2 | |
czyli z tego wychodzi, że dt=− |
| dx ? |
| | x2 | |
a następne przekształcenie?
12 wrz 22:40
12 wrz 22:46
otik: dzięki wielkie

12 wrz 22:54