zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów których współrzędne spełniają formę zdanio
wojtek: zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów których współrzędne spełniają formę zdaniową :
a(x,y) : |x| >2 ⇒y − 2x >0
Trivial:

Nie tak szybko. Do zaznaczenia były punkty, które spełniają predykat:
a(x,y) = |x| > 2 ⇒ y − 2x > 0
Jakie p, q spełniają p ⇒ q?
p q p⇒q
1 1 1
1 0 0
0 1 1
0 0 1
Tutaj p = |x| > 2 oraz q = y − 2x > 0
Czyli do zaznaczenia mamy całą płaszczyznę R
2 bez punktów takich, że p jest prawdą, a q jest
fałszem, tzn. |x| > 2 oraz y−2x
≤ 0. Rysujemy.